Letselschade door een dier komt regelmatig voor. Als eerste denkt u misschien aan een bijtende hond. Maar wat denkt u van een gebroken been door de trap van een paard, of gebroken ribben bij uw zoon of dochter door een bok op de kinderboerderij. In deze gevallen is de eigenaar van het dier aansprakelijk, dus ook voor de letselschade die het dier veroorzaakt heeft. In de ruimste zin, ook al is het dier weggelopen en niet onder direct toezicht van de eigenaar. Let op, past u weleens op de hond van de buren? In sommige gevallen kunt u dan ook aansprakelijk zijn als er letsel ontstaat door de gedraging van de hond. Het dier dient dus wel in het bezit te zijn van iemand, wilde dieren zijn dus een ander verhaal.

De meeste eigenaren zijn verzekerd voor schade dat door zijn of haar dier veroorzaakt is. Wanneer een dier schade toebrengt gaan we uit van zelfstandige uitingen of acties van het dier. Het moet gaan om het onverwacht handelen van een dier.

Een voorbeeld is dat u langs een woning fietst en ineens wordt u uit het niets in uw been gebeten door een hond, dit wordt bedoeld met een zelfstandige gedraging. Als u al enige tijd voor de tuin van een woning staat en u ‘pest’ hierbij het dier of probeert het dier op te hitsen, dan is er geen sprake van onverwachts handelen en heeft u geen recht op een schadevergoeding.